L -2. The Thiefs Story
Who does 'I' refer to in this story?
Ans. In this story, 'I' refers to the thief.
2. What is he "a fairly successful hand" at?
Ans. He was "a fairly successful hand" at stealing and robbing people.
3. What does he get from Anil in return for his work?
Ans. When Hari asked Anil if he could work for him, Anil said that he could not pay him. Finally, the agreement was that if he cooked, then Anil would feed him. However, Anil soon found out that he did not know how to cook. Therefore, he taught him how to cook and later, how to write his name. He promised he would teach him how to write whole sentences and how to add numbers. Apart from this, when Hari went out to buy the day's supplies, he would make a profit of a rupee a day.
4. How does the thief think Anil will react to the theft?
Ans. The thief thought that on discovering the theft, Anil's face would show a touch of sadness. The sadness would not be for the loss of money, but for the loss of trust.
5. What does he say about the different reactions of people when they are robbed?
Ans. In his short career as a thief, he notes that people react differently when robbed. He had made a study of men's faces when they lost, greedy people show fear, rich people get angry , and poor people accept it without resistance. He understood that people had varying emotional responses based on their wealth and priorities.
6. Does Anil realize that he has been robbed?
Ans. Yes, Anil had realized that he had been robbed. He knew this probably because all the notes were wet and damp from the rain. However, he did not say anything to the thief and behaved normally.
Q - 7 In which queen way did Anil make a living ?
Ans - Anil made a living by writing for magazines. He would make money by fits and starts,one week he would be borrowing and the next week lending. He kept worrying about his next cheque but celebrated as soon as it arrived.
Q -8 Why does Anil not hand Hari Singh over to the police?
Ans - Anil does not hand Hari over to the police because he sees that Hari regrets his action. Anil values personal growth and believes that trust can lead to change. By not punishing him, Anil silently encourages Hari to reflect on his choices. He offers Hari a chance to improve without facing harsh consequences.
Q4. Education, love and sympathy can transform even a thief. How is it true in the case of Hari Singh? [2020, 100-150 words]
Ans. In the story titled ‘The Thief’s Story’ we see that Anil Singh’s positive attitude and careless outlook towards money transform Hari Singh, the thief. Anil teaches Hari and overlooks the petty theft of one or two rupee done by Hari on a daily basis. When he observes a change in Hari’s nature, he does not acknowledge the attempted theft done by Hari Singh. He does not hand over Hari to the police because he can foresee a reform in him. Anil’s careless attitude towards money takes away the temptation to rob it and Hari finds robbing such a person to be useless. Thus, Anil gradually reforms the hardened thief.
Q5. Why did Hari Singh decide to return the stolen money? What light does it throw on his character? [2020, 100-150 words]
Ans. Hari decided to return the money he had stolen because Anil would be sad at the loss of trust that he had in Hari rather than the monetary loss. Hari did not want to lose the trust that Anil had bestowed on him. Hari pondered that Anil had taught him to read and write. Those skills were more valuable than the money he had stolen. Hari did not want to lose the trust and company of a master like Anil. Thus, he wanted to return to Anil and decided to return the stolen money.
One Word Questions
1- Who is the author of The Thief's Story?
2- What was the name of the thief?
3- What was the name of the man whom Hari Singh met?
4- Where did Hari Singh first meet Anil?
5- How old did Hari Singh claim to be?
6- What was Anil's profession?
7 -Why did Hari Singh change his name frequently?
8- What work did Hari Singh do in Anil's house?
9- What skill did Anil promise to teach Hari Singh?
10- What did Hari Singh learn to cook?
11- Where did Anil keep the money?
12- How much money did Hari Singh steal?
13- Where did Hari Singh place the stolen money?
14-What is the central theme of The Thief's Story?
Comments
Post a Comment